UGYE NEM SZÍVESEN...? De lehet, hogy mégis mindennap megteszi!

Sokan nem is tudják, hogy nem csak az udvaron tartanak háziállatot, hanem kész állatkert van magában az ágyneműnkben, és ez nem vicc!
Tüsszögés, orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás, szemviszketés, szájpad viszketés, légúti panaszok, bőrproblémák? Talán ismerősek a tünetek?
Érdemes továbbolvasni, MI LERÁNTJUK A LEPLET....

A poratka szabad szemmel nem látható ízeltlábú.
Gondolom egyetérthetünk abban, hogy ez számunkra is ,,kedvező,, hisz Ön sem szeretne éjjel riadtan arra kelni, hogy az Alien horrorfilmből való kis szörnyekkel osztozkodik fekhelyén.
A háziporatkákfő tápláléka az elhalt, lehullott hámsejtjeink, a köröm, a szõr, de ugyanúgy kedveli az állati szõröket és tollakat is.
Egy személy is bõséges élelemforrása lehet az atkáknak, hát még egy család....
Naponta kb. 1.5 gramm hámsejt válik le bőrfelszínünkről, mely nagy része belekerül a matracunkba, ágyneműnkbe.
Ezzel a mennyiséggel kb. egymillió atka napi betevőjét biztosítjuk.
Ráadásul adott számukra a kedvező sötétség és a magas páratartalom, így néhány hónap alatt számuk egy rendszeresen használt fekhelyben több millióra tehető.
Alvás közben senki sem egy helyben fekszik, hanem időnként forgolódunk, és felverjük az ágyból ezt a poratka ürülékkel szennyezett finom-port, amiből aztán jócskán be is lélegzünk.

A poratka ürülékkel fertőzött ágy potenciális allergia forrás mindenkinek!

Nem véletlenül történik a legtöbb asztmás roham éjszaka, amikor szervezetünk már annyira telítődik az allergénekkel, hogy bármi áron próbál szabadulni tőlük.
Egy stresszel teli, rohanó nap után szüksége van szervezetünknek a pihentető, minőségi alvásra ahhoz, hogy regenerálódni tudjunk, s védekező rendszerünk másnap újból minket szolgálhasson.
Ez csak tiszta, egészséges, allergén mentes környezetben lehetséges ahol sem az atkáknak, sem undorító székletüknek helye nincsen!
Érdekes tény, hogy nem élnek tovább 2-3 hónapnál, mégis ez idő alatt folyamatosan gondoskodnak a bõségesutánpótlásról .
A nõstények 40-50 tojást raknak le, a tojásból kb. 20 nap alatt lesznek kifejlett példányok.
A párás közeg, és a 23-25 C körüli hõmérséklet a legkedvezõbb számukra, de masszív túlélők lévén, ha nincsenek meg az ideális körülmények, a tojások még akkor is sokáig fejlõdõ képesek maradnak.
Számuk késő tavasszal, nyár végén és kora ősszel a legnagyobb, mivel a lakások levegőjének nedvességtartalma a fűtés hiánya miatt ilyenkor a legnagyobb.
Télen, kora tavasszal és késő ősszel a fűtött lakások relatív páratartalma 60 % körüli, ami az atkák számára kedvezőtlen, számuk - különösen télen - a legalacsonyabb.
Ezt a kedvezőtlen időszakot csak azok a példányok élik túl, amelyek naponta legalább néhány órán keresztül megfelelő körülmények között, pl. ágymelegben tartózkodnak.
A túlélésüket sokszor mi is segítjük a lakások túlfűtésével, túlpárásításával.
A házipor-atka szorosan együtt él számos penészgombafajjal, amelyek számára előemésztik az elhalt és lehullott hámsejteket.
A gombák viszont az atka ürülékét hasznosítják fő élelem- és nitrogénforrásként.
Ezért a néhány éve használt tollas és szintetikus töltőanyagot tartalmazó párnáinkban több ezer gombaspóra is lehet, ami párnánként több millió spórát jelent.
Ezek belélegzése súlyosbíthatja a már évek óta meglévő asztmát, illetve a légzési elégtelenségben szenvedők állapotát.

Mivel életünk egyharmadát ágyban, párnák közt töltjük, érdemes néhány megelőző intézkedést megtennünk:

• A hálószobából távolítsunk el minden "porfogót" (pl. tollpárna, plüssjáték stb.).
• Az ágynemű huzatot hetente mossuk ki lehetőleg 60 fokon.
• Ágyunkat napközben tartsuk hűvösen és szárazon.
• A lakás hőmérsékletét célszerű 20 °C alatt tartani.
• Tilos a tollas ágynemű használata.
• Matracunkat havonta 1x mélytisztítsuk a megfelelő eszközzel.
• A szőnyegeket, kárpitokat heti rendszerességgel porszívózzuk.

Természetesen van összefüggés a tisztaság és az atkák mennyisége között, és biztos, hogy Ön is mindent megtesz annak érdekében, hogy alaposan kiporszívózzon.

Azonban, hagyományos porszívózásnál az atkák, ürülékük, és a szintén mikroszkopikus gombák 60-70 százaléka bennmarad a szõnyegben, kárpitban ezen felül a porszívó munka közben ezeket az allergéneket újra szétfújja a helyiség levegõjében a rácsos szerkezetûszûrõinek és porzsákjának köszönhetõen .( porszívózásnál porszag)

Bizonyára úgy gondoolja, hogy ezt igen nagy teljesítményû porszívóval tudja csak kiküszöbölni, ami nem fújja vissza a levegõbeezt a mikroport, ami az igazi veszélyforrást jelenti.
Ez részben igaz, részben nem…

Egy biztos: HAGYOMÁNYOS GÉP NEM KÉPES ELTÁVOLÍTANI AZ ATKÁKAT!

Ne kínlódjon tovább a hívatlan alvótársaival…
…fedezze fel újra a zavartalan pihenés örömeit,
mint amilyen allergiája előtt volt!